Chameleon pardálí ( Furcifer pardalis )

Popis:

Neuvěřitelné barvy ve více než 25 lokalitách z tohoto chamelona dělá oblíbený druh pro začínající, tak i pro zkušené chovatele. Chameleon pardálí může dorůst až 60 cm, ale normálně nedorůstá více než 50cm . Samice jsou menší, kolem 30-35 cm. Předpokládá se, že Nosy boraha nebo Diego Suarez, je největší z těchto lokalit.

Původně pocházejí z Madagaskaru, sahají od západního pobřeží k východu a severu. Žijí také na blízkých ostrovech a ostrůvcích, jako je Mauricius a Réunion, kam byli s největší pravděpodobností uměle vysazeni.

Vzhledem k jeho širokému rozšíření, které pokrývá oblasti, které jsou od sebe několik stovek kilometrů, by bylo naivní očekávat, že najdeme chameleony pardálí s definovanými chromatickými vzory. Počet vzorů je neomezený! Skupinové izoláty přirozenými bariérami, bez vnější genetické výměny, daly místo specifickým formám, které dostaly jména podle místa svého původu.

Díky těmto jevům můžeme najít úplně modré, červené, růžové, zeleně pruhované, oranžové, žluté atd.,

Barvy samců se značně liší v závislosti na jejich náladě, zatímco samice u všech odrůd mají podobnou základní barvu, když dosáhnou pohlavní dospělosti v šesti měsících až roce, jsou růžové nebo lososově zbarvené s černou barvou. Zbarvení samic závisí na jejich náladových reakcích, zda jsou připravené k páření nebo ne, takže se mění na jasnější, kontrastnější růžovou a černou nebo oranžovou a černou.

Rozdělení:

Chameleon pardálí na Madagaskaru, i přes masivní destrukci jejich ekosystému způsobenou odlesňováním ze zemědělských důvodů, stále rostou díky jejich skvělé schopnosti přizpůsobit se okolnostem. Zdá se, že nyní dávají přednost otevřeným lesním plochám před listnatými lesy, které byly jejich přirozeným prostředím. Tvoří kolonie na obdělávaných polích, zahradách, plodinách kávových zrn atd. a jsou velmi běžné i v pobřežních dunách. Najdeme je v nadmořských výškách od hladiny moře až po 1200 metrů.

Chování :

Žijí v hustých koloniích, které mají dominantní samce na obranu území před ostatními samci, zvláště pokud jsou poblíž vnímavé samice. Rivalita u mužů se projevuje ukázkou jejich parády, mění barvy a nafukují svá těla, aby vypadala větší. Pokud touto podívanou neodstraší svého konkurenčního samce, mohou zahájit fyzický boj, který skončí bolestivým kousnutím a vážným zraněním.

Reprodukce:

Samice nejsou tak agresivní vůči jiným samicím jako samci vůči ostatním, a přestože je známo, že bojují, je to vzácný pohled.

„ Nevnímavé“ samice projevují agresivitu vůči samcům, kteří se s nimi snaží kopulovat, otevřením tlamy, kolébáním a nakonec kousáním.

Období rozmnožování se liší v závislosti na oblasti, ve které chameleoni žijí, například chameleoni žijící na západním pobřeží se díky klimatu rozmnožují po celý rok. Po styku, jakmile jsou vajíčka oplodněna, žena vstoupí do období březosti, která se může lišit v závislosti na klimatu, ale obvykle trvá přibližně 40 dní. Poté hledá vhodné místo pro kladení vajec (kolem 15 až 35 vajec). Mláďatům trvá vylíhnutí 150 dní až více než rok v závislosti na inkubační teplotě.

Teploty pří inkubaci držíme v rozmezí 24-27ºC po dobu dvou měsíců , poté snížíme na 16-18ºC na další dva měsíce, v poslední fázi držíme opět vyšší teploty 24-27ºC . Malí chameleoni se líhnou za 6-9 měsíců.

Potrava:

Tito chameleoni jsou v potravě nevybíraví. Loví všechny druhy hmyzu, pavouky a drobné obratlovce, včetně vlastních potomků.

V zajetí ochotně přijímají cvrčky, sarančata, šváby.

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení